Karen van Gerner Fotografie

Een bijzondere gast op Helgoland

We stonden op de hoge kliffen van Helgoland de broedende Jan van Gent te fotograferen toen een andere fotograaf ons vroeg: "Hebben jullie de Albatros al gezien?". Even dachten we dat ze zich vergiste, want een Albatros is nu niet echt een vogel die je daar zou verwachten. Zonder er al teveel over na te denken fotografeerden we verder. Een uur later staat mijn man wat om zich heen te kijken en ziet een enorme vogel onze kant opkomen. Wat is dat? Het zal toch niet waar zijn? En ja hoor, daar was hij...., de Albatros. Hij vloog recht over ons heen. Het ging allemaal zo snel dat ik niet op tijd kon reageren om hem op de foto te zetten. Maar tijd om hiervan te balen kreeg ik niet. Ik zag hem in de verte omkeren en terugkomen. Vervolgens vloog hij nogmaals over onze hoofden en deze keer was ik wel op tijd.

De Wenkbrauwalbatros

Albatros
Wenkbrauwalbatros

Het bleek om een Wenkbrauwalbatros. De wenkbrauwalbatros heeft een lichaamslengte van ongeveer 93 cm, een vleugelspanwijdte van ongeveer 2,4 meter. Op wikipedia kwam ik het volgende tegen over albatrossen die op het Noordelijk Halfrond zijn gezien: Wenkbrauwalbatros is de enige soort albatros die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw met enige regelmaat op het Noordelijk Halfrond wordt waargenomen. Dit zijn eenlingen die zich ophouden in de buurt van kolonies van jan-van-genten in Noord-Schotland. Vogelkenners denken dat het hier steeds om dezelfde vogel gaat. In 2007 werd verondersteld dat deze wenkbrauwalbatros 47 jaar oud is en meer dan veertig jaar geleden door een storm in noordelijke oceanen verzeild is geraakt.

Zou dit dan ook dezelfde vogel zijn die zich regelmatig op Helgoland laat zien?

Albatros
Wenkbrauwalbatros

Gelukkig staat er op de foto's ook nog een herkenningspunt van Helgoland, een stukje van Lange Anna (het losstaande klif). Anders zouden de foto's overal gemaakt kunnen zijn.

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten? Of heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Volg mij op Facebook

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn blog artikelen, volg mij dan op Facebook.