Karen van Gerner Fotografie

Fotoreis Helgoland - Broedende Jan van Gent

In de periode mei/juni is op Helgoland het broedseizoen van de Jan van Genten. De vogels nestelen zich op de hoge kliffen van Helgoland en ze baltsen met elkaar. Dat is prachtig om te zien. Je kunt redelijk dichtbij komen en een voordeel is het dat het zogeheten broedkleed van de vogels dan prachtig gekleurd is.

De reis

Helgoland ligt ongeveer 80 kilometer van het vasteland in Duitsland. De boot vertrekt uit Cuxhaven en in de zomer kun je kiezen tussen de reguliere boot of een catamaran. Het voordeel van de catamaran is dat deze in 5 kwartier op Helgoland is en ook rechtstreeks de haven in vaart. De reguliere boot doet hier ongeveer 2,5 uur over en zul je bij aankomst overgeheveld worden in kleine sloepen die je verder de haven in varen.

Boot naar Helgoland overstappen in sloep

Bezoekers worden vanaf de boot in sloepen naar Helgoland gebracht.

Op de kliffen van Helgoland

Een wandeltocht over de Klippenrandweg brengt je tot boven op het klif. Het is een stevige wandeling van ongeveer 2,5 kilometer bergopwaarts. Helemaal als je de nodige fotografie benodigdheden bij je hebt en een statief. De paden zijn verhard en vlak en dit maakt dat de wandeling goed te doen is. En onderweg kun je natuurlijk altijd even stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht.

Broedende Jan van Gent

Bovenop de klif broed de Jan van Gent. Op de uiterste punt van het klif, kun je heel dichtbij komen en het hele schouwspel goed bekijken. Het liefdesspel van de Jan van Gent is mooi om te zien. Ze uiten hun liefde voor elkaar door met opgeheven en gekruiste snavels om elkaar heen te draaien en elkaars verenkleed op te verzorgen. Ook wordt het nest goed verzorgd en wordt er regelmatig nieuw nestmateriaal aangevoerd. Het lijkt wel of ze alles kunnen gebruiken voor nest. Ze komen aanvliegen met takjes, veren, stukjes touw of andere vreemde voorwerpen.

Jan van Gent Helgoland
Jan van Gent Helgoland
Jan van Gent Helgoland
Jan van Gent Helgoland
Jan van Gent Helgoland
Jan van Gent Helgoland

Jan van Gent in de vlucht

Het is leuk om de vogels in de vlucht te fotograferen en afhankelijk van de hoeveelheid wind en de windrichting kan dit heel eenvoudig zijn. Op één van de dagen dat we daar waren bleven de vogels op 2 meter afstand van ons gewoon in de lucht hangen. Dat is natuurlijk een cadeautje.

Bekijk meer foto's van Helgoland en de broedende Jan van Gent.

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten? Of heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Volg mij op Facebook

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn blog artikelen, volg mij dan op Facebook.