Karen van Gerner Fotografie

Bloeiende heide fotograferen met macrolens

Heide fotograferen met de macrolens

In augustus staat de heide overal in Nederland in bloei. Een prachtig paars tapijt strekt zich uit over het landschap. Dit leent zich natuurlijk heel goed voor landschapsfotografie en zeker wanneer je rond zonsopgang en zonsondergang gaat fotograferen. Maar wanneer je de heide van heel dichtbij gaat bekijken, dan blijkt dat niet alleen deze mooie kleine paarse bloempjes heel leuk zijn om te fotograferen, maar dat er ook nog veel meer te zien is.

De paarse heide bloemetjes van dichtbij

Met een macrolens kun je eindeloos varieren met de kleine paarse heidebloempjes. Zorg wel voor een windstil hoekje. Als het waait heb je al snel beweging in de kleine heide sprietjes en bij macro fotografie luistert je scherpstelpunt heel nauw. Elke eigen beweging of een zuchtje wind, zorgt ervoor dat je mooi bedachte compositie uit focus schiet. Let altijd goed op je achtergrond. De achtergrond is vaak nog belangrijker dan het onderwerp zelf. Maak bijvoorbeeld gebruik van een contrasterende achtergrond zoals het groen om je heen. Of maak juist gebruik van de andere paarse heide bloemetjes om je heen. Je kunt dan een mooie paarse achtegrond krijgen.

Bloeiende heidebloemen
Bloeiende heidebloemen

Bijen...., heel veel honingbijen

De bloeiende heide trekt heel veel honingbijen. De honingbijen verzamelen het stuifmeel en de nectar van de heide bloemetjes. En deze diertjes zijn natuurlijk heel leuk om te fotogaferen met je macrolens. Maar het is niet makkelijk. De bijen zitten niet lang stil en vliegen continue van bloem naar bloem. Je hebt dus wel een goede dosis geduld nodig.

Honingbij in de heide
Honingbij in de heide
Honingbij in de heide

Macrofotografie maakt details zichtbaar

Wat ik zelf zo leuk vind van macrofotografie, is dat ik soms thuis details ontdek die ik ter plekke niet gezien heb. Zoals bij onderstaande foto's. Deze bijen hebben een bal met stuifmeel aan hun achterpoot. Ze maken de stuifmeel plakkerig met nectar en verzamelen het aan hun achterpoot om het zo mee naar het nest te kunnen vervoeren.

Honingbij in de heide
Honingbij in de heide

Een tip voor het fotograferen van de snelle honingbijen

Zoals ik al zei, de bijen zijn drukke diertjes en zitten niet stil. Ik probeer altijd scherp te stellen op de ogen en zo ook bij het fotograferen van insecten. En net als je dan goed hebt scherpgesteld, beweegt de bij zich en is hij weer uit focus. Daarom heb ik deze keer gebruik gemaakt van de Continue scherpstelling van de camera. Zo blijft de camera scherpstellen zolang je de onstpanknop indrukt. En zo heb ik geprobeerd de honingbij door de zoeker te volgen. Zodra hij mooi in beeld kwam, heb ik direct afgedrukt

En voor wie dit nog geen uitdaging genoeg is...., je kunt nog altijd proberen om een bij in de vlucht te fotograferen. En ik kan je vertellen, dat is niet makkelijk!

Honingbij in de heide
Honingbij in de heide

Meervoudige belichting

De bloeiende heide is ook zeer geschikt voor wat meer creatieve fotografie, zoals de techniek meervoudige belichting. Met deze techniek maak je twee verschillende foto's en worden deze in je camera samengevoegd tot één foto. In dit geval maak je één foto gewoon in focus en één foto volledig uit focus. Je krijgt daarmee een sfeervolle foto met een beetje dromerig effect. Ik heb deze techniek geleerd van Loulou Beavers. Zij geeft hier ook workshops in, dus mocht je jezelf deze techniek eigen willen maken, dan kan je bij haar terecht.

Bloeiende heidebloemen
Bloeiende heidebloemen
Bloeiende heidebloemen

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten? Of heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Volg mij op Facebook

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn blog artikelen, volg mij dan op Facebook.