Karen van Gerner Fotografie

Fotoreis Helgoland - Broedende Jan van Gent 2017

Half april 2017 - broedende Jan van Gent

In de periode mei/juni is op Helgoland het broedseizoen van de Jan van Genten. Graag wilde ik deze prachtige vogels nogmaals vastleggen tijdens deze periode, maar het mei/juni was dit jaar geen optie voor ons. We hadden eigenlijk geen idee of de Jan van Gent ook half april al aanwezig zou zijn op de kliffen van Helgoland. Na een zoektocht op internet hadden we voldoende vertrouwen dat ze er half april al zouden zitten en hebben we onze reis geboekt.

En.....? Waren er al broedende Jan van Genten?

Jaaaa! De klif was al aardig druk met paartjes broedende Jan van Genten. Het was een drukte van jewelste. Ze kwamen af en aan vliegen met de mooiste spulletjes voor het nest. Dit werd dankbaar aangepakt door hun partner waarna er altijd een knuffelpartij volgde. De nestmaterialen die ze meenemen bestaan uit de gekste dingen. Veel zeewier, maar ze houden ook van touw en plastic. Dit is niet altijd ongevaarlijk. Soms raken de Jan van Genten hier in verstrikt met alle gevolgen van dien.

Op de kliffen van Helgoland

De eerste dag hadden prachtig weer. Een strak blauwe lucht en was het heerlijk vertoeven boven op de klif. De Jan van Genten vlogen af en aan en werd volop gebaltst. Het is prachtig om te zien, ze hebben een mooi kleurrijk broedkleed en met de blauwe rand om de ogen en de lange hals, zijn het hele sierlijke vogels.

De nesten van de Jan van Genten liggen heel dicht op elkaar. Dat gaat prima, maar toch ontstaat er wel eens een kleine kibbelpartij.

Jan van Gent Helgoland

Kibbelende buren

Jan van Gent Helgoland

Jan van Gent broedkleed

Jan van Gent Helgoland

Knuffelend paartje

Jan van Gent Helgoland

Knuffelend paartje

Jan van Gent Helgoland

Verenkleed opschudden

Jan van Gent Helgoland

Slapen en schuilen voor de wind

Jan van Gent in de vlucht

Na de eerste dag zag het weer er heel anders uit. Het was koud en het waaide hard. Dat is best jammer, maar een leuke bijkomstigheid is dan wel dat de Jan van Gent lang in de lucht blijft hangen. Je krijgt zo veel mooie kansen om de Jan van Gent in de vlucht te fotograferen. Het wordt zelfs een ware verslaving. Je begint gewoon met één, maar voor je het weet ben je op zoek naar die ene met die bos zeewier uit zijn bek of ander leuk nestmateriaal.

Jan van Gent Helgoland

Jan van Gent in vlucht

Jan van Gent Helgoland

Jan van Gent in vlucht

Meerdere Jan van Genten in de vlucht

Onze laatste dag was de wind zo hard dat de vogels moeite hadden met landen. Soms lieten ze zich weer helemaal met de wind meeslepen om vervolgens opnieuw aan te komen vliegen en alsnog te landen. Hierdoor waren er momenten dat je meerdere Jan van Genten in de vlucht op de foto kon krijgen. Dit was een lastige onderneming, maar een leuke uitdaging voor de laatste dag.

Jan van Gent Helgoland

Meerdere Jan van Genten in vlucht

Jan van Gent Helgoland

Thuiskomst met ontvangst commitee

Bekijk meer foto's van Helgoland en de broedende Jan van Gent.

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten? Of heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan contact met me op.

Volg mij op Facebook

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn blog artikelen, volg mij dan op Facebook.